11.12.08

Cerne Abbas Giant


Гигантът от Кърней Абас е внушителна фигура (55 на 51 метра) издълбана във варовика, който лежи под тази тучна английска ливада. Макар че първите сведения за съществуването й датират от 17 в., смята се че фигурата е наследство от времето на келтите, или на римляните, които владеели Британия от 43 B.C. до около 450 A.D.
Най-популярната хипотеза твърди, че фигурата изобразява келтски бог на плодовитостта (очевидно :)) и повечето оцелели и до днес ритуали са свързани именно с това вярване: жени, които не могат да заченат, прекарват нощта в очертанията му, а още по-забавното - вярва се, че ако двойка прави любов там, резултатът непременно ще се появи след 9 месеца...
Когато видях снимката за първи път, усещането беше като при внезапен летен дъжд! Повечето останки от келтската култура (каменни кръгове, гробни могили) са мрачни. Загадъчни, мистични, но мрачни. А тази фигура развеселява. Импозантен е с размерите си, с топора (бях забравила тази дума), но не и с изражението на лицето си (прилича на Джинджи от Шрек). Прилича на детска рисунка, очертанията, обаче са точни.

P.S. Това, че за за символ на фертилност е избран мъж ми се стори необичайно.

2 коментара:

  1. Ако всички богове изглеждаха като този проблемът с отрицателния прираст на населението в България (и не само) отдавна щеше да е разрешен. Всъщност не знам кое действа по-възбуждащо в това божество - дали личното му достойнство или топора в ръцете му.
    По този повод искам да попитам как е регламентиран правно въпроса за родителските права по отношение на жените, които прекарват сами една нощ с плодовития бог и получават резултат след 09 месеца?

    ОтговорИзтриване
  2. Освен ако самият бог не предяви родителски права, те принадлежат на щастливката. Различните хора се възбуждат от различни неща; за тези, на които топорът действа възбуждащо, има специален термин :)

    ОтговорИзтриване