15.2.09

За научните доклади и други научни работи

Преди няколко дни разглеждах сборник от доклади от международна конференция в Турция. След като изчетох десетки страници с дефиниции на културен туризъм и се дивях на библиографии, по-дълги от самите доклади, накрая - о, чудо - попаднах на една статия, дълга само страница и половина, в които бяха цитирани само четири източника. В рамките на този скромен обем, авторите поставяха проблема, съобщаваха за използваните методи, представяха и дискутираха резултатите. Четири параграфа бяха побрали почти цялата информация, която ми беше нужна. Сигурна съм, че повечето "учени" у нас ще изпаднат в искрен ужас от подобен минимализъм. Защото, кой знае защо, на почит е обемът, не съдържанието.

3 коментара:

  1. До сега, когато съм участвам в такива мероприятия, са ми поставяли условия за максимален обем, не знам дали заради хартията или защото обикновено участниците по конференции се стараят всячески да стигнат по-бързо до ноеофициалната част на конференцията.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, при докладите има условие за максимален обем (и това за неофициалната част също е вярно). Когато писах, че по-скоро обемът е на почит, имах предвид факта, че много хора от академичната общност изглежда са обзети от манията да трупат публикации и никой не се интересува какво публикуват. Това води до изнасяне на едни и същи доклади (с козметични промени) години наред, както и публикации, чийто текст в голямата си част е писан, или по-точно копиран/преведен от студенти. Не разбирам и защо докторската дисертация трябва непременно да се състои от поне 250 стр.

    ОтговорИзтриване
  3. Ами това за обема май не само у нас е така. На други места обаче има и изисквания за съдържание. Съгласна съм с теб, че съдържанието е по-важно ;-). Що се отнася до обема за дисертация, у нас това много си зависи от навиците на съответните СНС-та. Един приятел от Софийския, социолог, например беше написал дисертация от 400 страници и го накараха да я съкрати двойно, иначе никой нямало да я чете. При историците пък дисертациите са традиционно дълги.

    ОтговорИзтриване