27.2.09

Какво разбирате под "специалист"

В закона за научните степени и научните звания е упоменато, че:

"
Чл. 3. (1) Научни звания са:

а) асистент; научен сътрудник;

б) доцент; старши научен сътрудник II степен;

в) професор; старши научен сътрудник I степен.

(2) На лицата, които преподават специалните дисциплини във висшите училища по изкуствата, както и на лицата, които преподават на неспециалисти чужди езици, физкултура и спорт или организация за защита на населението и народното стопанство, се дава научното звание “преподавател”."

Ако студентите, на които преподавам английски, завършват образованието си със задължителен държавен изпит по английски език (и по-точно: английски за туристическата индустрия, т.е. специализиран английски), те специалисти ли са или неспециалисти? Защото никъде в закона не открих определение за това, що е специалист. И ако претендирам пред ръководството на университета за званието "асистент", а не "преподавател" (което ми е дадено по нечие хрумване) явно ще трябва да навлезем в един абсурден спор относно значението на думата "специалист". Нещо, което законът би трябвало да урежда.

8 коментара:

  1. Предполагам, че се има предвид, че преподаваш английски на не-филолози. Така или иначе, да търсиш логика в българските закони е нелогично начинание... В този закон обаче нищо не пише за това, че е възможно асистенти, които не защитят в срок от 7 години, да се преназначават на длъжност "преподавател", но в Горна Джумая всичко е възможно.

    ОтговорИзтриване
  2. За жалост в Горна Джумая наистина важат някакви други закони. И странно как, след като също не преподават на филолози, преподавателите по чужди езици в Правно-историческия факултет и половината от колегите в собствената ми катедра са асистенти. Трудно е да хванеш някаква логика... По-точно - тъжно е заключението.

    ОтговорИзтриване
  3. А за "понижаването в чин" на асистенти, незащитили в срок от 7 години, мисля че отдавна го има като правило, но не съм сигурна, че е уредено със закон или е част от вътрешния правилник, защото Георгиев открай време ни заплашва ("ни" силно казано, защото аз по-надолу в йерархията няма как да падна :).

    ОтговорИзтриване
  4. Ама имаш предвид, че това са щатни асистенти, преподаватели по чужд език, в съответните катедри в ПИФ, или че са от Филологическия факултет? Ако е първото, не бих се учудила толкова - за ПИФ, по-специално за онези специалности, които се нахождат в 6 корпус, важат други правила. На асистентите от "избраните" специалности например беше намален "експериментално" хорариумът. По втория ти коментар, не мисля, че е имало такова нещо като правило, нито пък в закона има такова нещо. В този университет много хора обичат да плашат с много неща, щото никой не чете ни закони, ни правилници.

    ОтговорИзтриване
  5. П.п. Сега видях и какво пишеш за "половината от колегите" в собствената ти катедра... ми какво да ти кажа... вероятно длъжността "преподавател" или "асистент" се раздава "според човека"... в ПИФ би могла да се повишиш, ако играеше хоро с бившия декан, за ИФ не знам какви са нещата. Но е желателно да изтъкваш, че харесваш "Швейк", както и да нямаш твърде обла или твърде квадратна глава (според което "великите сили" биха могли да те определят като глупава).

    ОтговорИзтриване
  6. Сигурна съм, че колегите ми не са "виновни" за това, че са асистенти. Абсурдът е по-скоро следсвие на "гениална" идея да се спестят средства, защото до един момент всички конкурси се обявяваха ка то асистентски и отведнъж - хоп, за преподаватели. Виж, за ПИФ не знам. И да, става въпрос за асистенти на щат към ПИФ, не към ФФ. Дори моят конкурс беше в един и същи ден (и с еднакъв изпитен вариант) с един от тези за ПИФ. Но кой знае защо, при еднакви други условия - единият за преподавател, другият за асистент...
    Сигурно ще прозвучи абсурдно, но кой е "Швейк" :) Макар, че се досещам :):):)

    ОтговорИзтриване
  7. Под "Швейк" имах предвид книгата на Ярослав Хашек. Тя е на почит сред ръководството на твоя факултет.

    ОтговорИзтриване
  8. Аз си помислих, че се е превърнало в нещо като артистичен псевдоним :)

    ОтговорИзтриване