18.3.09

за "радикалния ислямизъм" у нас

Много грамотна и премерена статия на Иво Инджев по темата. И много крясъци при Longanlon.

4 коментара:

  1. Много съм съгласна! Да си призная, този път Лонги ме изненада (смятах да коментирам в блога му, ама после забравих... нищо, предполагам, че той ще ни проследи по линка). Изненада ме, защото досега е демонстрирал по-голяма толерантност към различните.

    Иво Инджев е човек, който има познания за арабския свят и за практиките на исляма. Ядосвам се как хора, които нямат никакви познания, привиждат опасност тук или там. Досега не съм видяла или прочела нищо по въпроса - какво, аджеба, пише в тези книги, по които учат децата. Като човек, кръстен в протестантска църква и идентифициращ се най-общо като протестант, имам наблюдения как най-безобидни протестантски църкви у нас биват обявавани за секти, как разни ми ти "сведущи" православни християни заклеймяват протестантския превод на Библията, макар той да е с по-дълги традиции от православния превод на новобългарски език.

    На мен не ми пречи който иска да изповядва каквато религия си поиска, стига това да не заплашва моя начин на живот. Акоо ислямското обучение в такива училища никому не пречи, защо да параноясваме?

    ОтговорИзтриване
  2. Аз съм работила три години в села, близо до Сатовча, чиито жители са мюсюлмани; създадох много трайни приятелства. Да, изучаваха ислям в училище, в часовете по религия - никога не съм усетила и намек за фанатизъм. Обратно, всички бяха много толерантни, особено като се има предвид, че аз бях единствената християнка сред тях. А що се отнася до ислямските университети, шумът, който се вдига, ми се струва абсурден - по тази логика и семинарията може да изглежда неуместна за някой, който изповядва различна религия. Познавам момче, чийто брат учеше в такъв университет в Саудитска Арабия - изключително интелигентен и възпитан млад човек (за съжаление вече не е сред живите - почина от левкемия).
    Та целият този шум ми прилича на лов за вещици...

    ОтговорИзтриване
  3. п.п. Ето че изкарах положението твърде розово...

    ОтговорИзтриване
  4. Лин, има нужда от твоята гледна точка.
    Пак предизборно се експлоатират теми без задълбочен поглед и анализ. Може да има някаква заплаха, може да няма, но сред крясъци няма как да се разбере какъв действително е случая.

    Аз принципно съм против изучаването на каквато и да е религия в училище, но извънкласно никой няма право да се бърка в вярванията и религиозните стремежи на даден човек. А ако се премине някаква граница, би трябвало за проповядване на терористични дествия да си има закони, а и това вече си е от компетенцията на криминалното право, не на религията.

    ОтговорИзтриване